Natthimmelkullet, navn og litt annet.

Alle valpene i Natthimmelkullet har fått navn etter fenomener man kan se på nattehimmelen. Temaet har de fått etter sin mors navn: Stjernelys. 

Bildene i denne blogposten er fra da valpene var 8-9 uker gamle, de er nå rukket å bli hele 12 uker gamle.  Vi har fortsatt 4 av valpene her hos oss. 
Venus som blir værende. Komet og Nordlys som vi fortsatt har under evaluering for hvem av dem som skal bli, og Asteroide som er til salgs. 


Snøfrost Venus Morgenstjerne 


Tidligere referert til som "rødjente" eller "valp 1" da hun var først til å bli født.

Venus er en tøff liten jente med med mye meninger og stort gå på mot. Hun henger fast i det meste av klær og lisser så fort hun får sjansen og er sjelden lenge i ro av gangen.  

Dette er en tispe som vi synes er svært lovende. Per i dag er hun utmerket bygget, med fint steg, velbalansert og med utmerkede proporsjoner.  Dette er tispa vi har valgt å beholde selv fra Natthimmelkullet. 

Venus er en av jordens naboplaneter og den ser ut som en klart lysende stjerne i nærheten av sola. Når den synes på østhimmelen blir den en "morgenstjerne", mens den blir en "aftenstjerne" på østhimmelen.  Planeten Venus har fått sitt navn etter den romerske gudinnen for kjærlighet og skjønnhet. 


Snøfrost Langveisfarende Komet 


Tidligere referert til som "svarten" eller "valp 2".

Komet er en valp på den litt roligere siden av disse 8. Han er en sosial og trivelig kar som lenge var litt anonym. Men han har grodd seg finere og mer interessant. 

Komet er også en svært lovende valp. Han er godt bygget og har flotte bevegelser. Han bærer innimellom halen litt høyere enn ideelt, men ikke noe som vi synes er nevneverdig ille. Pr nå er Komet en av to gutter vi beholder litt lengre for å vurdere om vi skal beholde ham eller en bror. 

Kometer er rester etter solsystemets dannelse for ca 4,6 milliarder år siden. De består av frossen gass, stein og støv. De har en kjerne "koma" og en hale.  Kometene kommer fra vårt eget solsystem og kan observeres på nattehimmelen når de farer forbi jorden. Kometenes haler peker alltid vekk fra solen. 


Snøfrost Blendende Supernova


Tidligere kalt "mini" eller "valp 3". 

Nova er en spesiell valp for oss. Da hun var 6 dager gammel fikk hun ikke lenger i seg nok næring fra Stjerne så vi gav henne tilleggsmat på flaske. Ved ca. 2 ukers alder ble hun veldig dårlig og vi var redde for å miste henne. Turen bar avsted til veterinæren hvor hun fikk 10% av kroppsvæsken sin i væske, ca 1/3 intraperitonalt resten subkutant, dexamethasone og glukose intraperitonalt og amoxicillin, videre skulle hun ha amoxicillin (antibiotka) 2 ganger daglig i 1 uke.  Veterinæren sjekket alt som kunne sjekkes (hjerte, lunger, navel, kjønnsorganer, munnhule, øyne, nese osv) og fant ingenting galt. Men en eller annen form for infeksjon som ikke var smittsomt var det nok. Hun ble raskt noe kvikkere, og innen kvelden var hun en helt annen valp og spiste erstatningen med enorm appetitt.  Men historien ender ikke her.

2 uker seinere slutten hun igjen å spise, eller spiste lite. Hun fikk da amoxicillin i ytterligere 5 dager. Etter det har vi ikke sett noen tegn til at noe skulle være galt med henne. På valpesjekken ved 8 ukers alder ble hun igjen erklært en frisk og rask valp. 

Med denne bakgrunnshistorien og den tilknytningen vi fikk til henne gjennom støttemating og all bekymring var det derfor uaktuelt å la henne dra langt avsted. Hun har derfor flyttet til Truls sin stesøster som har en hund fra oss, Issi på 7,5 år,  fra før av.

Nova er som sin søster Venus veldig "på", sosial og fremadstormende.  Bygningsmessig er hun ikke like god som sin søster, men slettes ingen dårlig valp. Vi gleder oss til å følge henne videre i livet :) 

En supernova er en gigantisk stjerneeksplosjon som oppstår når kjernen til en stjerne kollapser, det er bare et lite antall stjerner som blir til supernovaer på slutten av sin livsfase.  Dette er ikke noe som ofte kan observeres med det blotte øyet, men det har hendt flere ganger. En supernova fra år 1006 ble beskrevet som å lyse like sterkt som Venus. I dag observeres de fleste supernovaer med romteleskop, men det er bare et spørsmål om tid før vi får en ny supernova som kan observeres uten hjelpemidler


Snøfrost Kraftige Lyn 


Tidligere omtalt som "grågutt" eller "valp 4". Når Lyn ble født var han så mørk at jeg var litt usikker på hvorvidt han var svart eller grå frem til han hadde blitt tørr. Jeg så jo han hadde sjatteringer i pelsen som en sort valp sjelden har, men samtidig var han langt i fra så typisk grå som de fleste grå født her har vært. 

Lyn er en valp med mye energi, sosial og trivelig. Han har et vakkert hode og uttrykk og er en valp jeg på mange måter hadde lyst til å beholde fordi om han har brødre som objektivt sett er bedre. Vi valgte å la ham få flytte til et annet hjem, og der har han det veldig bra. 

Lyn oppstår når man får en plutselig elektrisk utladning i atmosfæren og det vi ser er en kraftig lysende gnist. Lyn kan gå mellom to skyer, inni en sky eller mellom en sky og bakken. Lyn blir alltid etterfulgt av torden.  Nå kan man også observere lyn på dagtid, men fenomenet trer kraftigere og tydeligere frem på nattehimmelen. 


Snøfrost Galaktiske Stjernetåke 


Tidligere kalt  "hvitflekk" eller "valp 5".  Stjernetåke er en valp jeg ikke kikket så nøye på som helt liten, men han vokste seg veldig fin. Når han var 6 uker gammel hadde han blitt en av de mest lovende guttene i kullet. Han er en ganske kraftig gutt, men er samtidig atletisk. Han har flott plasserte ører med fin størrelse og ikke minst en fin front.  Vi lot derfor Stjernetåke flytte til et hjem hvor de nye eierne har litt lyst til å stille ham ut.  

Det finnes mange ulike tåkefenomener ute i verdensrommet, og alle kan kalles stjernetåker som en samlebetegnelse. De består av lyse eller mørke skyer av interstellart støv og gass. Noen stjernetåker lyser selv, noen blokkerer lys og noen reflekterer lys. Noen stjernetåker kan sees med det blotte øyet fra jorden, ofte da som en litt uklar og diffus flekk på nattehimmelen, eller som stjernetåken "kullsekken" et område som er helt svart uten noen stjerner. 


Snøfrost Dansende Nordlys 


Tidligere kallenavnet "mr. Attitude" eller "valp 6". 

Dette er den andre hannvalpen vi beholder litt lengre for å vurdere ham videre for å bli her permanent. Nordlys fikk ikke sitt kallenavn mr. Attitude uten grunn. Helt fra han var nyfødt gav han høyt og tydelig uttrykk for hva han syntes om "kø" ved melkebaren. Det å gi beskjed når han mener noe har han fortsatt med. Han bruker sin stemmeprakt for å si ifra at maten er litt treg, eller at "feil" dør er lukket, det vil si feil dør i følge ham.  Han har også mye meninger på andre vis og er stort sett den som protesterer mest ved kloklipp og bad. Samt at han kan furte i ettertid, mens resten av kullet er like glade sekundet de kommer ut av dusjen. 

Bygningsmessig har han en flott front, og desidert det vakreste hodet av guttene. Han er godt vinklet, har en utmerket kropp og en fin haleføring. Per i dag er han litt vanskelig å få til å trave, han vil gjerne galoppere i stedet. Så han er ingen passgjenger, men viser heller ikke supre bevegelser i trav, annet enn ett og annet skritt. Vi vil derfor gi ham mer tid, og det samme med Komet, for å se hvem av de to brødrene som blir værende her. 

Nordlys oppstår når energirike partikler slynget ut fra sola treffer den øvre polare atmosfæren på jorden.  Protoner og elektroner kolliderer med atmosfæregasen som på denne måten blir tilført energi. Det vi ser som et lysende, dansende nordlys kommer hovedsakelig av lysutsendelser fra atomer og molekyler. Nordlyset ligger stort sett 80-500 km opp fra jordoverflata. Fargen på nordlyset varierer med energinivået til partiklene og hvilken sammensetning atmosfæregassen har. 


Snøfrost Interstellare Asteroide


Tidligere referert til som "storlysen" eller "valp 7". 
Aster er en tvers igjennom trivelig ung valp. Han har ikke gjort seg så bemerket da han, i liket med Komet, ikke har noen spesielle nykker. Han er bare snill og grei, men også løsningsorientert og spretten liten kar. Han - som et par av sine søstre - har funnet ut hvordan man forserer lave gjerder allerede. På tur er han en av de valpene som holder seg nærmest oss på to bein. 

Asteroider er små, faste, irregulære himmellegemer som beveger seg i bane rundt sola. De fleste asteroidene befinner seg i asteroidebelet mellom Mars og Jupiter, men de forekommer også flere andre steder i solsystemet vårt, som i kuiperbeltet som ligger utenfor Neptun. De fleste asteroider er ikke lette å se uten hjelperedskaper. Faktisk kan bare noen få sees på denne måten.  En interstellar asteroide ble for første gang oppdaget i 2017, dette er en asteroide som ikke kommer fra vårt solsystem, og farer gjennom universet uten å være bundet til noen bane rundt sola. Denne kunne ikke sees med det blotte øyet. 

Snøfrost Mystiske Månelys


Tidligere kalt til som "storjente" eller "valp 8".  Månelys var en overraskelse i dette kullet. Vi forventet 5, kanskje 6 valper. Når valp nr. 7 ble født la Stjerne seg til, hun var rolig og virket som hun var ferdig med fødselen. Jeg gikk derfor ned for å ta meg en matbit og var borte i ca. 30 minutter. Da jeg kom opp igjen var en ekstra valp født, og hun var høyst velkommen! 
Månelys var på mange måter min favoritt, og hun viste tidlig klatreegenskaper der hun så og si klatret opp buksa mi når jeg satt i sofaen for å komme opp på brystet for å slikke og bite meg i ansiktet. Vanskelig å ikke falle for en slik valp! Det var derfor svært vanskelig å bestemme om jeg skulle beholde henne eller søsteren Venus. De har begge ting som talte i deres favør, men til sist endte beslutningen på Venus, og Månelys fikk flytte til noen som har en valp fra oss fra tidligere, et sted vi visste hun ville få et supert hjem som kom til å passe denne flotte, utforskende og rampete jenta. 

Månelys er et natthimmelfenomen de fleste vil ha et forhold til. Det finnes utallige myter, overtro og historier knyttet til månelys og månens faser sett fra joden. Da spesielt fullmåne og nymåne. At månen lyser skyldes at den reflekterer lyset fra sola. Det at vi alltid ser samme siden av månen skyldes at månen har en bunden rotasjon til jorden. I forhold til størrelsen på jorden er vår måne veldig stor. Den er faktisk den 5. største månen i vårt solsystem. 

Kommentarer