Solkullet navn og utvikling.

 

Alle valpene i Solkullet i vilter lek med en ball. 
De er 7 uker gamle på dette bildet.

Solkullet har rukket å bli hele 11 uker gamle! 
Guttene i dette kullet er fortsatt tilgjengelige til nye hjem pga uheldige omstendigheter dit de opprinnelig skulle flytte. 

Navnene til disse valpene er knyttet til sola, vårt solsystem sin stjerne. Deres mor Polaris er oppkalt etter den mest lyssterke stjernen i stjernebildet lillebjørn, så hennes valper måtte selvsagt også ha navn som kunne knyttes til stjerner, som sin mor og mormor (Stjerne). Valget falt denne gangen på sola. Det var ikke så lett å finne gode navn på norsk, da mye innen astronomien er latinbasert. Men jeg ønsket norske navn så etter mye leiting, inkludert i gamle bøker om astronomi, fant jeg til slutt navn på de alle tre. 

Solar


Solar sitt fulle navn er Snøfrost Aktive Solbluss, og han er virkelig en aktiv valp. Minst i kullet, men energien er det ingenting å si på.  Han står ikke tilbake for sine søsken på noen som helst måte fordi om han er litt mindre av vekst. Solar er en gutt som er fint bygd og har veldig lovende potensialer i sitt eksteriør og sine bevegelser. Han har også de beste ørene i kullet og et veldig vakkert hode. Han er den som ligner mest på pappa Bolt.  Han ser etter det perfekte hjemmet å bo i da vi selv skal beholde hans søster her hjemme.

Solar 11 uker gammel

 
Solbluss er et ord jeg kom over i en ganske gammel bok om astronomi for et "solar flare". Når sola (eller andre stjerner) får et voldsomt utbrudd gjennom sin fotosfære som er generert i solas kjerne og mengder av plasma og energi strømmer ut.  

Bildet er hentet fra Wikipedia
tatt 31. august 2012 og er fra  Solar Dynamics Observatory-


Stjernegutt


Stjernegutt sitt fulle navn er Snøfrost Raske Stjernevind. Han fikk tilnavnet Stjernegutt så fort han ble født da han i farger og tegninger minner veldig mye om bestemor (mormor) Stjerne (Snøfrost Skimrende Stjernelys).  Dette er en stor og kraftig hannvalp med god appetitt. Han er den roligste i kullet, men er på ingen måte lat.  Denne gutten vil passe godt til noen som ønsker en turkamerat, og det er ingen hindring med barn i familien.  
Som alle valper trenger han så klart oppdragelse og må lære husets regler. 


Stjernegutt 11 uker gammel


Solvind er solas stjernevind, men vi har da valgt å kalle Stjernegutt for stjernevind selv om han er født i Solkullet. En stjernevind er ingen vind i tradisjonell forstand, den består i hovedsak av høyenergiske elektroner og protoner (ladde partikler fra et atom) som klarer og unnslippe stjernes tyngdekraft. Solas stjernevind; solvinden, går ut til de ytterste delene av solsystemet. Området som solvinden når ut til kalles heliosfæren. 

stjernen nederst i bildet sine stjernevind danner den blålige bobletåken og
kolliderer med kald vind fra det interstellare rommet der den opphører. 
Bildet er hetet fra Wikipedia og laget for NASA.


EnergikaEnergika, eller Snøfrost Energiske Strålekrans som hennes fulle navn er, er første valp til å bli født i dette kullet og den eneste tispa. Valget om å beholde henne ble derfor relativt enkelt, selv om vi ikke hadde beholdt henne om hun ikke hadde gode nok kvaliteter. Den tispa passer godt til navnet sitt og er en svært energisk valp med mye meninger. Hun minner mye om mamma Polaris i hode og uttrykk, samt adferd og temperament. Hun minner også ganske mye om sin oldemor Denali. 

Energika 11 uker gammel

Også Energikas navn måtte jeg leite med lykt og lupe etter, da det slettes ikke er vanlig og omtale solens korona som noe annet enn nettopp det: korona. Med tanke på pandemien som fortsatt herjer over hele verden så synes jeg korona ikke var det mest heldige navnet, men jeg fant et norsk uttrykk: Strålekrans. Ikke så mye  brukt, men man kan støte på det i noen eldre kilder og noen kilder som er ivrige på å bruke norsk språk i stedet for det mer kjente latinske navnet på fenomenet.  Solas strålekrans, koronaen, kan sees under en total solformørkelse. Det man egentlig ser er ytterste delene av solas "atmosfære". Denne består slettes ikke av luft, men av svært få partikler som lyser opp som trådformede buer som gjenspeiler solas magnetiske felter. Temperaturen er svært høy


Bildet viser en total solformørkelse i Frankrike i 1999, de rosa feltene er solas kromosfære (midtre delen av solas atmosfære) og de blåhvite ytterste delene er solas strålekrans/korona. 
Bildet er hentet fra WikipediaKommentarer