Snøjotnekullet: endelige navn, litt mer historie og nye hjem


Denne blogposten skulle vært publisert for lengst, men noen ganger kommer livet i veien og valpene har rukket å bli 5 måneder gamle allerede. 

Valpene er nå ferdig registrert for lengst, og de tre som skulle flytte har dratt sammen med sine nye eiere til sine nye hjem. Her kommer, som nevnt i en tidligere blogpost, mer forklaring på navnene de nå har fått på stamtavla.  Les gjerne posten: Snøjotner, hva er egentlig det? også.  Valpene blir presentert i fødselsrekkefølge


Snø er kalt opp etter Kong Snø, eller Snø den gamle (Snær in gamli) som han også blir kalt er en personifisering av snø. Kong Snø var konge over Finland og Kvenland.  Det kan kanskje virke litt rart at  personifisering av snø i norrøn mytologi er plassert i områder man ikke tradisjonelt anser som norrøne (Finland), men det er hevet over enhver tvil at vikingene hadde kontakt med samer og finner i disse områdene. Det er heller ikke uvanlig at ulike ætter i vikingtid anser at de stammer fra jotner, eller at de selv er en halv-jotne. Dermed er det likevel ikke så mystisk at det i flere beslektede sagn som skal forklare hvor nordmenn og Norge kom fra så befinner det seg jotner fra Kvenland som personifiserer snø.

Han kan være en forløper til "Kong Vinter" i nyere folketro.

Snø heter Nor i sitt nye hjem, og også navnet Nor hører til samme "sagnfamilie". I norrøn mytologi er han sønn av Torre, sønn av Snø, sønn av Jøkul. 







Mjoll er personifiseringen av snøfokk, eller fint snøfokk. Hun er i følge mytologien en datter av Snø og personifiserer en annen kvalitet ved begrepet snø.  Utover dette er det ikke så mye som er sagt om Mjoll, i alle fall ikke som jeg har funnet, i den norrøne mytologien. 

Mjoll bor nå sammen med sin familie som inkluderer voskne, barn og  labradoren Rocky. Hun skal også få en "lillesøster" fra oss i nær fremtid. 






Drífa er snødrev og nok en personifisering av en type av snø man kan oppleve. Hun er også i norrøn mytologi søster til Mjoll og Torre. Det er ikke mye som vites om henne heller, men hun skal ha blitt giftet bort til en koge i Uppsala ved navn Vanlande som var sønn av Sveigde. Med ham fikk hun sønnen Visbur (sikker sønn) som seinere ble sendt til Svitjord. Vanlande dro fra Drífa så fort våren kom, og lovet og komme tilbake innen tre år var gått. Men det gjorde han ikke, derfor sendte de etter 10 år bud på Huld seidkone som skulle seide Vanlande tilbake til Finland eller drepe ham. Det førte til at Sveigde (hans far) fikk en maredrøm hvor mara tråkket på ham til han døde. 

Drífa er tispa vi beholdt selv, og hun vokser og utvikler seg fint med mange lovende kvaliteter. 






Torre var, som sin far Snø den gamle, også en konge langt mot nord. Torre er en av de større skikkelsene av "snøjotnene" og han er også nevnt i nyere folketro. Torre var en man blotet til midtvinters for snø og godt skiføre. Torremåned er oppkalt etter ham.  
Torre var far til sønnene Nor og Gor, og datteren Goe. Disse tre er viktige i begge de sagaer som står i Flatøybok og som forklarer hvordan Norge ble funnet og bebygd. 

Siden både Torre og Goe er såpass store karakterer så henviser jeg til interesserte om å f.eks. lese Jon Julius Sandal sine teorier om ting som angår Torre (og til dels de andre snøjotnene) på nettsiden Heimskringla

Torre bor i sin nye familie av tobeinte og firbeinte av ulike slag: hunder av ulike raser, katter og hester. 





Om Jøkul vites det ikke så mye , han er personifisering av is og frost. "Stamfaren" til snøjotnene da han er far til Snø den gamle, og selv er han sønn av Kári (vidgufs/vinden). 

Som Snø den Gamle kan Jøkul være et gammelt opphav til nyere folketro. For eksempel kan Jack Frost være en slags kombinasjon av Jøkul og Snø sine særtrekk (is/frost og snø). 

Jøkul er en fint bygd ung hann, og virker til å ha flere lovende kvaliteter for å bli en fin trekkhund for oss. Fremtiden blir spennende. 



Kommentarer